Prosjekter: Trønderrockmuseet / Musikk og identitet i distriktene

I dette prosjektet forvalter og formidler vi trønderrockens historie, samtidig som vi undersøker hvordan den kan brukes som utgangspunkt til arbeid med mangfold i museet. Her skal vi reflektere rundt hva trønderrock egentlig er, og forvalte, formidle og fremme musikk og kultur i distriktet. Trønderrocken byr nemlig på mange spennende inngangsporter!

Museet er under utvikling, og målet er at det skal bli en relevant og inkluderende møteplass. Følg gjerne museet i sosiale medier for flere oppdateringer etter hvert!

Mellingsmoscenen med instrumenter

Hva er trønderrock?

I 1972 er den unge sommervikaren i Adressa, Bertil Lien, på Småberganfestivalen for å dekke konsertene der. Han hører bandet Prudence fra Namsos for første gang, og blir fascinert og imponert over den spesielle kombinasjonen med rock og instrumenter som tverrfløyte, mandolin og trekkspill. Han føler på en trang til å kalle musikken noe, og blir enig med guttene i Prudence at de kan kalle det for trønderrock. I årene etter har begrepet vokst og utviklet seg videre, og en kan trygt si at det i dag er flere ulike meninger om hva trønderrock egentlig er.

Samlingen

Samlingen, som blant annet inneholder skrivestuen til Åge Aleksandersen, Verdensrommet, er kulturarv av nasjonal verdi. Den består også av digitalt materiale, som foto og filmer. I utviklingsprosjektet samler vi også aktivt inn immateriell kulturarv, og har gjennomført over tjue dybdeintervjuer med sentrale personer fra trønderrockhistorien. Dette arbeidet fortsetter fremover, med et bredere spekter, hvor vi skal samle inn et mangfoldig spekter av historier fra Nord-Trøndelag, hvor temaet er musikk og identitet i distriktene.

Kontaktdetaljer

Følg med på prosjektet via Facebook og Instagram!